A Samsung története

A koreai Taegu városában alalpított kis exportvállalkozásból a Samsung mára a világ egyik vezető elektronikai vállalatává nőtte ki magát, amely digitális eszközök, szórakoztatóelektronikai készülékek, félvezetők, memóriák és rendszerintegrációs megoldások fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Ma már a világ minden pontján ismerik és elismerik a Samsung innovatív, csúcsminőségű termékeit és szolgáltatásait. Az időszalagon a Samsung történetének fontosabb mérföldkövei láthatóak, amelyeken nyomon követhető, hogyan bővítette a vállalat termékkínálatát és működési területét, növelte bevételeit és piacrészesedését, és teljesítette küldetését, hogy a világon mindenütt jobbá tegye ügyfelei életét.

Samsung: a kezdetek

  1. március 1-én az alapító elnök, Byung-Chull Lee 30.000 wonból vállalkozást indított a koreai Taeguban.
  2. március 1-én az alapító elnök, Byung-Chull Lee 30.000 wonból vállalkozást indított a koreai Taeguban.

1938-1969 Samsung: a kezdetek

A vállalat eleinte elsősorban külkereskedelemmel foglalkozott, koreai szárított halat, zöldséget és gyümölcsöt szállított Mandzsúriába és Pekingbe. Alig több mint egy évtizeddel később azonban a Samsung – amelynek jelentése koreai nyelven: három csillag – már több saját malommal és cukrászgéppel rendelkezett. Ráadásul maga szervezte a gyártást és az értékesítést, lerakva ezzel egy modern, világméretű vállalat alapjait, amely mind a mai napig a Samsung nevet viseli.

1970-1979 Nyitás új iparágak és az elektronika felé

Az 1970-es években a Samsung stratégiai lépéseket tett jövőbeli növekedésének megalapozására azzal, hogy befektetett a nehéziparba, a vegyiparba és a petrolkémiai iparba.

Ebben az időszakban a vállalat a világ textiliparában is növelni szerette volna versenyképességét, így integrálta a nyersanyagtól a végtermékig tartó gyártási folyamatokat. Mindezek következtében számos új cég alakult, többek között a Samsung Heavy Industries Company 1974-ben, valamint a Samsung Shipbuilding Company és a Samsung Precision Company (ma Samsung Techwin) 1977-ben
A Samsung hatalmas növekedést ért el a kibontakozóban lévő háztartási elektronika üzletágában is. A Samsung Electronics, amely a koreai piacon már jelentős vállalatnak számított, ebben az időszakban kezdte meg termékeinek exportját. Emellett szintén jelentős fejlődést eredményezett az, hogy a Samsung 50%-os részesedést szerzett a Korea Semiconductor vállalatban, és ezzel tovább erősítette a Samsung Electronics vezető helyét a félvezető-gyártásban.

1980-1989 Megjelenés a nemzetközi technológiai piacon

Az 1970-es évek végén, az 1980-as évek elején a Samsung alapvető technológiai üzletágait az egyre növekvő sokoldalúság és a globális fejlődés jellemezte.

1978-ban a Samsung Semiconductor és a Samsung Electronics különvált. Az 1987 februárjában megalakult a ma már Techwin nevet viselő Samsung Aerospace Industries vállalat, amely azóta is példátlan ütemben fejlődik a repüléssel és űrhajózással kapcsolatos iparágakban.
A Samsung Data Systems (ma Samsung SDS) 1985-ös megalakulásával a Samsung megjelent a rendszerfejlesztésben, és azóta is vezető szerepet tölt be az információs technológiai szolgáltatások terén, beleértve a rendszerintegrációt, a rendszerüzemeltetést, a hálózati szolgáltatásokat és a tanácsadást.
A Samsung egyre nagyobb figyelmet fordított a technológiára, így alakult meg két kutató és fejlesztő intézete (K+F). Ezek az intézmények egymással karöltve segítettek a Samsung-nak abban, hogy a félvezetők, a nagypolimerek, az elektronika és a géntechnológia, az optikai távközlés, valamint a repülés és az űrhajózás terén, továbbá a nanotechnológiától a fejlett hálózatarchitektúráig a technológiai innováció minden új területén tovább növekedhessen.
A Samsung alapító elnöke, Byung-Chull Lee csaknem ötvenévnyi vállalatvezetői tapasztalattal a háta mögött 1987. november 19-én elhunyt. Az elnöki székben fia, Kun-Hee Lee követte őt. Ez idő alatt a Samsung átalakította régi divízióit és újakat hozott létre, azzal a céllal, hogy bekerüljön a világ öt legnagyobb elektronikai vállalata közé.