Hama a kiegészítők szakértője

Hama

A németországi Hama 93 éves története során egy kicsi manufaktúrából a világ egyik legnagyobb kiegészítőket forgalmazó vállalatává nőtte ki magát. A brand szerte a világon a legismertebbek és a leginkább elismertek közé tartozik; érdemes egy kicsit közelebbről is megnézni, hogyan jutott el idáig. A Hamát 1923-ban, Drezdában Hamaphot néven, egy akkor mindössze 18 éves úriember, Martin Hanke alapította. Az ambiciózus ifjú fényképésznek készült, de gyorsan felismerte, hogy nemcsak fotósként lehet érvényesülni a pia
con: meglátta a lehetőséget a fényképészeti kiegészítők illetve a fényképek előhívásához szükséges felszerelések gyártásában és forgalmazásában is. Céljai megvalósításához egyszemélyes vállalkozást hozott létre, és kezdetben manufakturális módon készített termékeit árulta. A vállalat szépen fejlődött, azonban nem sokon múlott, hogy bő húsz évvel később gyorsan örökre el is tűnjön. A II. világháborúban a szövetséges erők bombázásai Drezdát szinte teljesen megsemmisítették, ekkor a Hamaphot kis üzeme is a földdel vált egyenlővé. Hanke azonban nem adta fel, és a háborút követően, 1945-ben, egy új központot hozott létre. Akkor már egy bajorországi kisvárosban, Monheimben, ahol a Hama főhadiszállása azóta is megtalálható. Nem sokkal a háború után saját

fejlesztő központ is épült a gyár mellé, de a Hamaphot ekkor még mindig csak fotós kiegészítőkkel foglalkozott. Viszont egyre inkább meghatározó szereplője lett a piacnak, amit jól jelez az 1948-ban piacra dobott, saját fejlesztésű villanóporos vaku valamint az is, hogy a vállalat az első Photokinán rögtön kiállítóként vett részt.

A Hama második gyára 1973-ban épült, a termelés pedig – egy újabb szabadalom, a Hamafix képkeretező rendszer bevezetését követően – annyira felfutott, hogy pár éven belül bővítésére is szükség volt. A világhírnév felé vezető úton 1980-ban kezdte meg menetelését a vállalat. Az évtized elején már 300 főt foglalkoztató cég minden szempontból szélesítette látókörét: a fotós kütyük mellé audio- és video kiegészítőket vett fel kínálatba, ezzel párhuzamosan pedig az első külföldi leányvállalat is megalakult, a szomszédos Franciaországban.

 

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődését, kérjük kövessen bennünket facebook-on, youtube-on, iratkozzon fel levelező listánkra, illetve böngéssze bizalommal további írásainkat, videóinkat blogunkon. Amennyiben személyesen szeretné felvenni velünk a kapcsolatot az alábbi linken megtalálja elérhetőségeinket!