Kapszulás vagy eszpresszó? Milyen a tökéletes kávéfőző?

Tudja, milyen kávéfőző a legideálisabb az Ön számára?

Azok számára, akiknek a reggeli kávéval indul a napja, tönkrement kávéfőző ennélfogva igazi rémálom lehet. Azt azonban, hogy mennyire fontos, hogy milyen legyen egy tökéletes kávéfőző, már kevesebben tudják. A jó kávéfőző időt, pénzt és energiát takaríthat meg Önnek! Tudta, hogy hosszú évekre megbízható segítőtársa lehet otthonában a jól kiválasztott készülék? Tudja miért jó egy eszpresszó, kapszulás kávéfőző, amire vágyna? Legyen tanácsainkkal szakértő, hogy ne érhesse csalódás!

Kapszulás eszpresszó kávéfőző

Mit is jó ha tud egy kávéfőző?

Elsősorban természetesen azt, hogy lefőzze a kávét. Ugyanakkor, ha újat vásárolna, esetleg lecserélné a régit, érdemes megfontolnia a következő szempontokat.

Kapszulás vagy eszpresszó? Melyik a jobb?

Filteres

kávéfőző

Eszpresszó

eszpresszó

Kapszulás

kapszulás káféfőző

 

Automata

kávéfőző

Az elektromos kávéfőző típusok közt a legegyszerűbb kivitel.

Pro:

Viszonylag olcsó

Egyszerre nagy mennyiség lefőzhető
Teát is lehet vele főzni.

Kontra:

Gyenge kávéerősség
A filter rendszeresen cserére szorul.

Legelterjedtebb típus. Csak őrölt kávéval használható.
Közéjük tartozik többek között a klasszikus Szarvasi kávéfőző.

Pro:

Intenzívebb aroma érhető el a nagyobb nyomásnak köszönhetően
Egyes típusok már gőzcsappal rendelkeznek, melynek segítségével cappuccino is készíthető.

Az egyik újabb irányvonalú készüléktípus.

Pro:

Egyszerű használhatóság
Mindig garantálható, hogy friss kávé főzhető le.
Kávékülönlegességek széles választéka rendelkezésre áll.

Kontra:

Egy kapszulából egy adag kávé főzhető le
Azoknak ajánlott akik a minőséget, a változatosságot előnyben részesítik a mennyiséghez képest.

A kávéfőzők csúcsa ennélfogva ár / érték arányuk az ilyen típusú készüléknek a legjobb. Egy kávéimádó számára kötelező .

Pro:

Őrölt és szemes kávéval egyaránt használható.
A legegyszerűbb kávét is a saját ízlése szerint készítheti el
Gondolná, hogy számos kávékülönlegesség készíthető gombnyomásra (Pl: Latte Machiatto, Cappuccino, Ristretto)

Azok számára, akik prémium modellekben is gondolkodnak,bizonyos, hogy érdemes megfontolni ezeken túlmenően még akár az őrlési finomság (szemes kávé esetén) vagy a víz hőmérsékletének beállíthatóságát is.

Kávéfőző kisokos:

Kávékapszulák:

Kapszulás kivitelnél az ízek tárháza még bővebb, hiszen kínálatukban sokféle íz és ezáltal különleges aroma is megtalálható, kipróbálható. Az eszpresszó kivitelen túl a kapszulás kávéfőzők olyan kávékülönlegességekkel is szolgálhatnak, mint a latte machiato vagy a Flat White.

Víztartály:

Bizonyos kávéfőző modellekben beépített víztartály található. Ennek mérete 1 –től akár 2,1 liter is lehet. A víztartály általában az egyszerre lefőzhető kávé mennyiségének megfelelően lett kialakítva. Prémium modellek esetében itt helyezkedik el a beépített, cserélhető víztisztító és vízlágyító patron.

Aromazáró fedél:

Néhány modellben megtalálható. Megakadályozza a kávébabok kiszárítását és a csészébe mindig a legfrissebb kávé kerül.

Tisztítás:

Tudta, hogy Az automata kávéfőző gépek számára fontos a napi karbantartás? Ez biztosítja ugyanis, hogy Ön mindig a lehető legjobb minőségű kávét élvezhesse.Egy igazán profi automata kávéfőző nem igényel napi szintű karbantartást, a készülék használt előtt és használat után automatikusan átöblíti magát. Ennek köszönhetően a tisztítási folyamatok is sokkal hatékonyabbak, mintha kézzel végeztük volna. Ez garantálja a mindenkor optimális higiéniát és tisztaságot. Ajánlatos a felhasznált kávémennyiség függvényében a készülékét vízkő és zsírmentesítését rendszeresen elvégezni.

Kávémennyiség:

Az automata kávéfőzők esetében beállíthatjuk, hogy egy csésze kávéhoz hány gramm kávét használunk fel.

Őrlési finomság:

Az automata kávéfőzők esetében lehetőségünk van a kávébabok őrlési finomságának beállítására is. Bár sokan nem tudják a kávé ízét és minőségét sok egyéb mellett befolyásolja az is, hogy a kávébabot milyen apró szemcsékre daráljuk. Ha a szemcsék nagyobbak, a víz gyorsabban hatol át és gyengébb kávé folyik le, minél tömöttebb a kávé, annál erősebb lesz a végeredmény is.

Kávéerősség:

A legtöbb kapszulás vagy eszpresszó kávéfőző képes a kávéerősség beállítására is. Az alap készülékek 2 – 3 erősséggel rendelkeznek, míg a prémium modellek akár 5 erősségi fokozatra is beállíthatóak, ezek pedig akár egyénileg is testre szabhatóak. (Például, hogy az erős fokozat hány grammot használjon.)

Kávéhőmérséklet:

Az ínyencek tudják: minden kávékülönlegességnek megvan az ideális hőmérséklete, akár egy jó bornak. Viszont a pohár, vagy a kávé fajtája befolyásolni tudja, esetenként akár ronthatja is az élvezeti értéket. Ezért jó az automata kávéfőzőknél a víz hőmérsékletének beállítása.

Tejtartály:

Legtöbb automata modell esetében lehetőség van tejtartó csatlakoztatására, mely nagyban megkönnyíti a tejes kávékülönlegességek elkészítését. Premium automata modellek esetében egyes típusok rendelkeznek beépített tejhűtővel is.

Kávékülönlegességek:

Minden gőzölőfejjel rendelkező kávéfőző esetében van lehetőség kávékülönlegességek (pl. capuccino, ristretto, latte macchiatto) elkészítésére. De ezen modellek esetében ez több mozzanatból áll.

Öntisztító örlőmű:

Az automata kávéfőzők többsége napi szintű karbantartást igényel, ennek legfontosabb eleme az örlőmű tisztítása. Az alap kategóriás készülékeknél mindezt kézzel kell elvégezni. Ez jelenti az örlőmű eltávolítását, illetve tisztítását, megszárítását és visszahelyezését is. Ezzel szemben a profi automata kávéfőzők esetében minden egyes használat előtt a gép kifogástalanul elvégzi helyettünk.

One Touch Cappuccino:

Nos, eldöntötte már? Kapszulás vagy eszpresszó kávéfőző az ideális Önnek? A kávéfőzés csúcsa, hogy a készülék egyetlen gombnyomással, a csésze elmozdítása, további különleges beállítások nélkül főzhetünk capuccinot, és akár latte macchiattót is. Napjainkra már több márka is kifejlesztette saját one touch megoldásait. E funkció megléte az egyik legfontosabb megkülönböztető tulajdonság a automata kávéfőző gépek között.

A kávé élvezete pénztárcánknak és vérmérsékletünknek megfelelően sokféle lehet. Tökéletes megoldást, egyszerű tisztítást csak a profi készülékek tudnak nyújtani. Reméljük tanácsainkkal segítettünk a választásban.Amennyiben kávécikkünk felkeltette érdeklődését, kérjük kövessen bennünket facebook-on, youtube-on, iratkozzon fel levelező listánkra, illetve böngéssze bizalommal további írásainkat, videóinkat blogunkon. Amennyiben személyesen szeretné felvenni velünk a kapcsolatot az alábbi linken megtalálja elérhetőségeinket!