Korszerű porszívók

Korszerű porszívók

Legyen szó bármilyen termékről, és bármilyen vásárlóról, az egészen biztos, hogy mindenki „jó készüléket” szeretne venni. Az esetek zömében viszont nem túl könnyű eldönteni, hogy mi a jó. A számtalan termékparaméter közül melyiket miért érdemes figyelembe venni ha korszerű porszívók közül nem tud dönteni.

A porszívóknál viszont sokkal egyszerűbb a helyzet, a vásárlók azonban sokszor mégsem a megfelelő információk alapján döntenek.

Autók esetében még a hirdetéseken is kötelező feltüntetni a jármű in szén-dioxid kibocsátását, ami igen komoly környezettudatosságra utal. A  gyakorlatban azonban alig akad ember, aki legalább a mértékegységét megtudná tippelni ennek a mutatónak. Az meg hogy a vásárlásban milyen szerepet tölt be ez az információ, erősen konvergál a nullához. A háztartási gépek esetében lényegesen jobb a helyzet mert nemcsak, hogy hasznosak az olyan adatok, hogy egy készülék milyen energia osztályba tartozik vagy, hogy hány az éves fogyasztása, de a fogyasztók egyre inkább figyelembe is veszik ezeket a tulajdonságokat.

Az Energiacimke

De a csúcs a vásárlók tájékoztatását illetően a korszerű porszívók energiacímkéje, ennek bevezetése talán a legjobb vásárlást segítő intézkedésnek tekinthető. Nem minden szabályozás szolgálja azt a célt, amiért létrejön, de ez ilyen. Sajnos azonban még sem működik megfelelően. Nálunk legalábbis. A magyar vásárló még mindig a motor teljesítményben hisz elsősorban, számára az az információ azt jelenti, hogy a porszívó mennyire jó: minél több a watt, annál jobb a porszívó. A motor teljesítménye, ha nem is teljesen irreleváns, koránsem egyenértékű a készülék takarítási képességével, ami viszont már abszolút mutatója annak, hogy mennyire jó. Persze csak abban az esetben, ha a vásárlás takarítási célból történik, mert ha esetleg a „ki fogyaszt több áramot” versenyben indulnánk, akkor fontosabb a motor teljesítmény. Az autós párhuzamnál maradva,  olyan ez, mintha csak a motor térfogatát vennénk figyelembe a kiválasztás során, a lóerőt meg lebecsülnénk.

A porszívóknál pedig kézenfekvő a helyzet, az energiacímkén ugyanis megtalálható a porfelszedési képesség. Lehetne ennél szájbarágósabban kifejezni? Annyira egyértelmű, hogy ez a tulajdonság mit mutat meg. Ráadásul külön a szőnyeg és a kemény padló vonatkozásában is feltüntetik ezt a jellemzőt, hogy mégse legyen csalódás. Az autótulajdonosok zömének fogalma sincs arról, hogy mi a forgatónyomaték, azt viszont sokan tudják, hogy ha ez az érték magas, jobban húz a verda. A porszívó-tulajdonosok ezzel szemben szinte teljesen vakon vannak a  porfelszedési képesség jelentést és funkcióját illetően. Pedig tulajdonképpen ez a jellemző egyértelműen megmutatja, hogy két készülék közül melyikkel lehet jobban takarítani.

Miért van ez így?

Egyik  oldalról nehéz a beidegződéseken változtatni, hiszen hosszú évekig jobb híján csak a motor teljesítményre lehetett támaszkodni. Noha eltelt már pár év, a porszívó energiacímke bevezetése óta, és illett volna már átállni, de azért ez nem mindenkinél megy gyorsan, van olyan, akinek a telefontársaság mindig a Matáv marad bármi van. másik oldalról pedig nincs meg a bizalom sem, mert nehéz elhinni, hogy egy kisebb motor teljesítményű készülék lehet hatékonyabb. Akkor különösen, ha nincs aki elmagyarázza, miért lehetséges. Valószínűleg nem is lenne szükség a szigetelés, a levegő áramlás vagy egyéb műszaki jellemzők szerepét részletesen kifejteni, elég lenne mondjuk, a fenti autós példákat mondani, esetleg azzal megtoldva, hogy a Forma-1-ben 1,6-os motorokból hozzák ki a csúcsteljesítményt.

e amíg a kereskedőknek mindegy, hogy a vásárló milyen modellt választ, addig a magyarázat tulajdonképp felesleges időcséplés. Talán éppen ez a legnagyobb gátja annak, hogy a porszívó-energiacímke funkciójának megfelelően működjön. A jövő év azonban hozhat változást, mert a szabályozás tovább szigorodik és a még jobb készülékek rosszabbnak tűnnek majd a vásárlók szemében. Így még inkább szükség lesz rá, hogy valaki rávilágítson a különbségek lényegére.

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődését, kérjük kövessen bennünket facebook-on, youtube-on, iratkozzon fel levelező listánkra, illetve böngéssze bizalommal további írásainkat, videóinkat blogunkon. Amennyiben személyesen szeretné felvenni velünk a kapcsolatot az alábbi linken megtalálja elérhetőségeinket!