Modern mosógépek az Ön szolgálatában…

A modern mosógépek hiányát igazán akkor érezzük, amikor tönkremegy…

A modern mosógépek napjainkban a leginkább elengedhetetlen gépek egy háztartásban.

Electrolux_felultoltos_mosogep
Electrolux_eloltoltos_mosogep

Elöltöltős vagy felültöltős: Melyik a jobb?

A mosógép leendő helye nagyban meghatározza a választási lehetőségeket.

Az elöltöltős mosógépek magassága 85 cm, mélysége 60 cm. A modellek között léteznek normál mélységű (60 cm) és keskenyebb kivitelű készülékek is. Ezen utóbbiak között mindössze 40 cm mélységű modellek is megtalálhatóak. Szakkereskedőként az elöltöltős mosógépeket ajánljuk mindenkinek, mivel ezekből a készülékekből létezik a legnagyobb választék, így szinte minden igénynek és pénztárcának megfelelőt találhatunk közöttük.

A felültöltős gépek kimondottan olyan fürdőszobákhoz ajánlott, ahol nem kivitelezhető más típusú mosógép elhelyezése. Méretét tekintve szabvány szerint 85 cm magas, 40 cm széles, 60 cm mély.

További fontos szempont lehet a készülék programjainak módosítási lehetősége. A legtöbb mosógép ma már rendelkezik késleltetett indítással. Sok esetben az adott programhoz tartozó centrifugálási fordulatszám, és a víz hőfoka is változtatható. Legjobb megoldás az, amikor mindezek mellett lehetőség van a mosási idő lerövidítésére is. Erre a legegyszerűbb példa az Electrolux Time Manager funkciója.

Azok számára, akik szárítógépet is vásárolni szándékoznak, mindenképpen az elöltöltős mosógép a jó választás. Ha a mosógép és a szárítógép mélysége is 60 cm, egymás alá – fölé tehetőek, így akár olyan helyeken is megvalósítható a kivitelezés, ahol máskülönben bonyolult vagy lehetetlen lenne. Ehhez mindössze egy összeépítő keretre van szüksége.

A tévhittel ellentétben az elöl- illetve a felültöltős mosógépek közt csupán méretbeli eltérések vannak, tartósság, funkciók szempontjából nincsenek különbségek.

A szakkereskedője tanácsa: Érdemes a rendelkezésre álló hely méretei alapján átgondolni, mely típus a legalkalmasabb, illetve megfontolni, hogy a későbbiekben szeretne-e szárítógépet beszerezni.

 

Beépíteni, vagy ne?

Azok számára viszont akik a fürdőszoba bútorukba, vagy konyhájukba „álmodták bele” a mosógépet, a beépíthető mosógépek ajánlhatóak. Még a szabadon álló elöltöltős mosógépek többsége is (beleértve a szűk kivitelt is) beépíthető a 85 cm-es pult alá. Felső fedelük ugyanis eltávolítható, így még akkor is kivitelezhető a beépítés, ha a modell alapból nem beépíthető változat.

 

Mosás-szárítás egy gépben? Igen, lehetséges!

Bizonyos mosógép modellek szárítás funkcióval is rendelkeznek, ez főként kisebb lakásokban lehet ideális. Mosó – szárítógépből is létezik beépíthető és szabadon álló kivitel. Mosó-szárítógép hátránya, hogy a szárítási kapacitás mindig kisebb, mint amivel mosni lehet. (Pl: 9 kg mosási, de csak 7 kg szárítási kapacitás.)

 

20000030609

Kapacitás

A tökéletes  modern mosógépek megtalálásának alapvető szempontja lehet a mosógép kapacitása, ami a gyakorlatban annyit jelent, mekkora súlyú ruhamennyiséget lehet egy alkalommal kimosni. Egy átlagos háztartás számára a 6 – 8 kg súlyt elbíró modellek már ideálisak lehetnek. Szakkereskedőjeként azt ajánljuk, ha lehetősége van rá fontolja meg a nagyobb kapacitású mosógép vásárlását. Egy ilyen modellben probléma nélkül kimoshatunk paplant vagy takarót, mindemellett hetente akár több mosás is megtakarítható. Ezzel időt, pénzt, energiát spórolhatunk meg, és a mosógépünk élettartamát is megnövelhetjük.

 

A centrifuga

Szakkereskedőjeként javasoljuk, a modern mosógépek vásárlásakor fordítson figyelmet a készülék centrifugálási adataira. Ezt az adatot fordulatszámként tartalmazza a készülék dokumentációja, amely azt jelenti, hány teljes fordulatot tesz meg a dob egy perc alatt. Általánosságban elmondható, hogy 1200 – 1600 fordulatszám mellett már kellően száraz ruhát tudunk kivenni a mosógépből. Ilyen fordulatszámú centrifuga mellett biztosítható a szárító gépek energiatakarékos üzemeltetése.

 

L76270SLEnergiafogyasztás

A mosógép vizet és energiát spórol Önnek. A különböző energiaosztályok a segítségünkre vannak a választásban. Manapság még a legolcsóbb modellek is „A+” , illetve ennél magasabb osztályúak. A mosógépekhez kötelezően mellékelt energia címkén megtalálhatja a készülék összes fontos technikai adatát. Erről azt érdemes még tudni, hogy minden mosógépet pamut programon, 60 fokon tesztelnek, 220 cikluson keresztül. Ezáltal a feltüntetett számszerű értékek a tényleges használat során eltérhetnek, de összehasonlítás céljára tökéletesen megfelelnek.

Szakkereskedőjeként tanácsoljuk, válasszon minél magasabb energiaosztályú mosógépet.


Vezérlés, kijelzőgor2

 

Az egyszerűbb modellek nyomó illetve tekerőgombok segítségével vezérelhető és LED-es kijelzéssel rendelkeznek.

 

71545Bizonyos közép és felső kategóriás modellek már digitális LED és LCD kijelzővel is felszereltek. Ezen modelleknél a kijelzőn már látni lehet a mosásból hátramaradó időt, beállított mosási programot és egyéb kiegészítő információkat is.

 

 

Mosási idő

gentlecareA mosógépek többségénél lehetőség van rövid program választására, amely alkalmas a kevésbé szennyezett és kisebb mennyiségek gyors mosására. Bizonyos modellek esetében lehetőség van több mosási program idejének rövidítésére. Így saját maga dönthet arról, mennyi időt vegyen igénybe a mosás. Mindenképp vegye azonban figyelembe a mosott ruha szennyezettségét is!

 

Kényes anyagok mosása

Már a belépő kategóriás mosógép modellek is rendelkeznek kímélő programmal. Külön program állítható be pl. a pamut, a selyem, gyapjú, toll stb. anyagokhoz. Általában külön programja van a kézi mosás funkciónak. Sőt, bizonyos modelleknél beállítható függöny, szabadidőruha, vagy cipőprogram is. Ezen kímélő mosási programok esetében egyes modelleknél lehetőség van a mosási hőmérséklet, centrifuga fordulat vagy esetenként az anyag színe szerinti egyedi beállításra is.

 

33803337355695466809

 

Gőz funkciós mosógépek

A prémium kategóriás készülékek esetében elérhető program. Ennek köszönhetően a gőzölő rendszer a vasalással töltött időt akár 50%-kal csökkentheti. A víztartály, a gőzölő egység, a fűtés és a hőmérséklet érzékelő egyedülálló összjátéka lehetővé teszi az ápolás alatt a textíliák folyamatos gőzölését, az egyszeri gőzlökéseket, vagy akár a kettő kombinációját is. Ezáltal textíliái – mindenekelőtt a kényesebbek (selyem, gyapjú, toll stb.) – különösen ápoltak és tökéletesen simák lesznek.. A „Gőzsimítás” igény esetén közvetlenül csatlakozik a mosási folyamathoz. A „Felfrissítés” alkalmazásával a száraz, nem szennyezett ruhák újra ragyogóan frissek lesznek. A gőzfrissítés kifejezetten hatékony a cigarettafüst és a konyhai szagok ellen. A „Végső gőzölés” funkció nedves textíliák külön gőzölésére alkalmazható, mely jelentősen lecsökkenti a vasalási ráfordítást, így könnyen elérheti textíliái kifogástalan simaságát. A lehető legsimább eredmény akár 50%-kal kevesebb vasalási idő három, a textíliákhoz igazodó gőzölési funkció.Electrolux_gozfunkcios_mosogep_image_3

 

Kisokos, amolyan „jó tudni”:

Extra öblítés: Többszörös öblítés az öblítő szer teljes eltávolítása érdekében.

Súlyautomatika: A behelyezett ruhához igazítja a vízmennyiséget, ezzel minimálisra csökkentve a felesleges vízfelvételt.

Vasaláskönnyítő program: Kevésbé gyűröttek, ezáltal könnyebben vasalhatóak a ruhák. Csökkentett fordulatszámú centrifugálási fázisok beiktatásával kíméletesen, egyenletesen víztelenít együttesen szolgálva a simább végeredményt.

Eco program: Alacsonyabb hőfokon mos, ezzel nemcsak a ruhát kíméli, hanem energiát is spórol.

Gyorsmosás funkció: Előre programozott 15-30 perces mosás.

Késleltetett indítás: Lehetőség van a mosás kezdési időpontjának beállítására.

AquaStop rendszer: Gondoskodik arról, hogy hiba esetén a vízbevezető szelep automatikusan zárjon.

Kézi mosás: Lassú dob fordulatszámot és teljes vízzel töltöttséget jelentő program.

Impregnálás: Prémium kategóriás mosógépek lehetőséget nyújtanak a vízhatlan ruházat (például: esőkabát, síruházat, motoros ruházat) tisztítására.

Intenzív mosás: Hatékonyabb mosás, több öblítési és mosási ciklus beiktatásával kimondottan erősen szennyezett ruhákhoz.miele zajszínt

Zajszint: A mosógépek mosási zajszintje 57-74 dB, centrifugálási zajszintje. Szakkereskedőként javasoljuk a minél halkabb készülék választását

Dob tisztító program: A lerakódott öblítő és mosószer maradékot takarítja le a dob felszínéről.

Extra nagy dob betöltő nyílás: A speciális dobkialakításnak köszönhetően a ruhákat nem kell belegyűrni, hanem kényelmesebben helyezhetjük bele.

Automata dobpozicionálás: A program lejártakor a mosógép a dobot úgy forgatja, hogy a betöltő nyílás felfelé essen. (Csak felültöltős modelleknél elérhető funkció.)

 

Inverteres motor:

Ezen modellek esetében nincs szénkefe, mindemellett sokkal kisebb a meghibásodás esélye és a készülék élettartama is hosszabb. A motorok sokkal robusztusabbak ugyanakkor csendesebbek is.20000058608

Dob mintázat: Speciálisan kialakított dob (pl. fúrt, méhsejt mintájú dob), amely kíméletesebbé, hatékonyabbá teszi a mosást.

 

Kérdéseit, észrevételeit, javaslatait az info@profimuszaki.hu e-mail címen várjuk!

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődését, kérjük kövessen bennünket facebook-on, youtube-on, iratkozzon fel levelező listánkra, illetve böngéssze bizalommal további írásainkat, videóinkat blogunkon. Amennyiben személyesen szeretné felvenni velünk a kapcsolatot az alábbi linken megtalálja elérhetőségeinket!

like us2youtube3hirlevel_calendar2