Mosó-szárítógép előnyei és hátrányai

Közeledik a tél, ilyenkor sokaknál előjön problémaként a ruhák szárítása.

Gondot okoz az elhelyezés, a pára, és a sok szösz, amik mosás után ilyenkor a textíliákból kiszakadnak.

Mosó és szárítógép toronyban, összeépítő kerettel

Kényelmes és modern megoldás ilyenkor a szárítógép. De mit tegyen az, akinek nincsen lehetősége elhelyezni egyet a lakásában mert nincs neki hely? Megoldás lehet ha a mosógép tetejére tesszük az új szárítót, ez a megoldás viszont nem kivitelezhető minden esetben. Ezzel a gondolatmenettel el is érkeztünk a mosó szárítógép – ig. Valamint le is tudtuk az egyik legfontosabb előnyét. Ha csak gyorsan végig gondoljuk, akkor egy ilyen listát kapunk:

Előnyök:

  • helytakarékos
  • pénztárca barát

Hátrányok:

  • megnövekedett mosás és szárítási idő
  • magasabb vízfogyasztás a típusok többségénél
  • ha probléma van vele, se szárítógépünk se mosógépünk nem lesz.
  • mosási és szárítási kapacitás nem egyezik meg

A mosó-szárítógép legnagyobb előnye

AEG mosó-szárítógép
AEG mosó-szárítógép L7WBE69

hogy helyigénye maximum 60 x 60 x 85 cm. Ha van ennyi helye a fürdőszobában, nyert ügye van. Ez megegyezik egy hagyományos elöltöltős mosógép maximális méretével. (Háztartási készülékek esetén) Egyszerűen: ha befért a nagy automata mosógép, befér a mosó-szárító gép is. Gyakran felmerül kérdésként: ilyenkor csak komplett programok indíthatóak, vagy mosógépként is funkcionál? A válasz az, hogy igen, csak mosógépként is használhatom, nem muszáj vele szárítani.

Pénztárca barátság már nem feltétlenül állja meg a helyét, ha nem csak a vételárat nézzük, hanem azt is, hogy a fogyasztás hogyan alakul. Ha azt nézzük, hogy egy mosó és egy szárítógép mennyibe kerül, vagy azt, hogy mennyiért tud vásárolni egy mosó-szárítógépet, akkor azt fogja látni, hogy árban egy jobb szárítógéppel egy árban van a mosó-szárítógép, tehát a mosó gép, ha úgy nézzük, grátisz. Ha jobban mögé nézünk azonban láthatjuk, hogy a vízfogyasztásunk megnő, szennyesből pedig 4-5 kilónál többet egyszerre nem fogunk tudni kimosni. Abból a 4-5 kilóból pedig jó ha napi két programot végigfuttatunk. Időben egy program 4-5 óra, vagy még annál is hosszabb. Ha teljes kapacitással mosunk, valamennyi időt tudunk spórolni, de ebben az esetben a töltet felét ki kell venni, mielőtt a szárítási ciklus elindulhatna.

És itt van a legnagyobb probléma. A szárítás kondenzációs elven működik, a szabadon álló készülék esetében a külső – hideg – levegőt vezetik be, ám a legtöbb mosó-szárító gépben ezt hideg vízzel helyettesítik. Ez a hideg víz aztán a lecsapódott kondenzvízzel együtt a lefolyón át távozik a gépből.

Kinek ajánljuk a mosó-szárító gépet? Optimális lehet azoknak, akik kis háztartást vezetnek, és kevés a szennyes ruhájuk, nincs helyük elhelyezni két készüléket, és árban is szeretnének egy kicsit spórolni. Amennyiben Önre egy vagy több állítás nem igaz, akkor a külön mosó és szárítógépet célszerű választani.

Egyben vagy külön?

Electrolux mosó és szárítógép
Kreatív megoldás mosó és szárítógép elhelyezéséhez

Ha csak egy választ lehet erre a kérdésre adni akkor: külön. Természetesen ez a válasz leegyszerűsíti a problémát. A pontosabb válasz az, hogy egyénenként változhat, és legtöbbször kompromisszumos megoldást vagyunk kénytelenek elfogadni. Mérlegeléskor a fent említett tényezőket kell megvizsgálnunk. Szükségünk lesz helyre. 120 cm széles, 85 cm magas, 65 cm mély. Opcionálisan 175 cm magas, 60 cm széles, 65 cm mély. Utóbbinál jól jöhet az összeépítő keret, ahol figyelnünk kell, hogy a választott keret univerzális, vagy adott márkához használható-e fel? Ha a hely kipipálva, akkor jön a következő kérdé: milyent?

Erre sokszor a pénztárcánk ad választ. Irányelvként elmondható, hogy keressünk minél energiatakarékosabb megoldást, főleg a szárítógépnél fontos szempont ez, mert ott nagyobbak a különbségek. A mosógépnél a centrifuga a legfontosabb, ha szárítógépünk van, mert minél magasabb centrifugán használjuk, annál szárazabb lesz a ruha annál kevesebbet megy a szárító. Szakkereskedőként egy “titkos” tipp: figyeljünk a garanciára! A vízzel működő készülékeknél a meghibásodás esélye mindig nagyobb, a hosszabb garancia idő egy kis biztonságot ad számunkra!

Ha sikerül kiválasztani és beüzemelni a gépeket, utána fogjuk látni az igazi előnyét a két készüléknek. Egy nap alatt könnyedén megbirkózhatunk akár 25-30 kg szennyessel is, tudunk új mosást indítani amíg a szárító gép dolgozik. Ez főleg akkor előnyös, ha a mosáshoz nem csak színek de anyag szerint is szétválogatjuk a ruhákat. Ez a szárításhoz elengedhetetlen, ha nem akarjuk, hogy a kedvenc ruháink ne menjenek össze!

Összefoglalás

Két készüléknek több az előnye, viszont vannak olyan körülmények, amikor kivitelezhetetlen. És ilyenkor segíthet rajtunk egy jó mosó-szárítógép.

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődését, kérjük kövessen bennünket facebook-on, youtube-on, iratkozzon fel levelező listánkra, illetve böngéssze bizalommal további írásainkat, videóinkat blogunkon. Amennyiben személyesen szeretné felvenni velünk a kapcsolatot az alábbi linken megtalálja elérhetőségeinket!

AEG extra garancia
AEG Mosógépek, Szárítógépek, Mosó-Szárítógépek +3 év garanciával!