Szénszűrő, az meg mi a fene?

szénszűrőAmennyiben nem tudja, mi az a szénszűrő páraelszívóba, vagy nem biztos magában, pár sorban összeszedtük Önnek amit tudni érdemes.

A páraelszívónak a hatékony működéshez friss levegőre van szüksége, hiszen optimális esetben az elszívott levegő a zsírszűrő filteren áthaladva egy csőrendszeren keresztül a szabadba vagy erre a célra kialakított légtechnikai szűrőbe kerül. Ez az ún. kivezetéses üzemmód. Azonban bizonyos esetekben nem kivitelezhető a kivezetés, és a páraelszívó csak keringetéses üzemmódban működtethető, ilyenkor van szüksége szénszűrőre.

Ebben az üzemmódban a levegő nem a szabadba, hanem megtisztított formában visszakerül a konyha levegőjébe. Ez a működtetési mód csak akkor használható, ha a kivezetésre nincs mód.  Az elszívott levegő a zsírszűrőn áthaladva, egy zsírfilterszénszűrőn is keresztülhalad, mely némileg megszűri a kellemetlen szagokat, gőzöket, majd a megtisztított levegő (a páratartalommal együtt) visszakerül a konyha levegőjébe. Ebben az esetben a kapacitás a szénszűrő állapotától függően csökken.

A páraelszívókba – típustól függően – eltérő anyagú zsírfilterek kerülhetnek. Az alapmodellekbe papírszűrők használhatóak, melyek – viszonylag rövid időközönként – cserére szorulnak, mivel tisztításuk nem lehetséges. Csere esetén, a típusok sajátosságai miatt csak azonos filterre történhet meg.  A műanyagpaplanos vagy fém szűrőt, bár nem kell azonnal cserélni, mégis alapos és rendszeres tisztítást igényelnek. zsírfilter cseréjeA fém zsírszűrők továbbá mosogatógépben is moshatóak. Egyes modellek aktívszén szűrővel is felszerelhetők, amelyek alkalmasak a kellemetlen szagok semlegesítésére. Minden esetben külön tartozékként megvásárolható.

Bár a keringetéses üzemmód messze nem a leghatékonyabb, mégis hatékonyan üzemeltethető, ugyanakkor használattól függően 3 – 6 havonta cserélni kell. Ezek mellett extra figyelmet kell fordítani fém zsírszűrő esetén a rendszeres tisztításra. Fontos: a vásárlás előtt mindenképp tájékozódjon, csak a helyes szénszűrő típussal fog működni a páraelszívója!

Szénszűrő beszerzése

Fontos tudnia a készülék pontos típusát, mert ettől függ, melyik lesz alkalmas Önnek. Az alábbi oldalon többféle aktívszén szűrő is megtalálható, ha nem biztos benne, hogy Önnek melyik az ideális, keresse munkatársainkat e-mail-be az info@profimuszaki.hu, telefonon a +36-94-510-556, +36/20-5525-071; illetve személyesen Szombathelyen a Pálya utca 10-16. szám alatt.