Szuvidálás – Sous Vide
|Sous vide francia kifejezés, annyit tesz, hogy vákum alatt. Az szuvidálás sous vide, mint eljáráseljárás egy francia Michelin csillaggal rendelkező étterem séfjének nevéhez (Georges Pralus) fűződik, aki az 1970-es évek közepén miközben szerette volna minimálisra csökkenteni a drága libamáj elkészítésénél bekövetkező zsugorodást, természetesen a legoptimálisabb íz elérésével, talán nem is gondolta, hogy próbálkozásából az egyik legelterjedtebb éttermi technika válik majd.
Az eredmény ugyanis olyannyira jó lett, hogy ezután az eljárás futótűzként terjedt el a magas színvonalú éttermi konyhák világában. A híres séfek hamar felismerték, hogy a sous vide, magyarul szuvid eljárással mindig precízen és megbízhatóan készíthetik el a tökéletes fogásokat.
A szuvidálással olyan ízeket és állagokat érhetünk el, mint semmilyen más főzési eljárással. Szinte törvényszerű volt hát, hogy ez a technika előbb utóbb begyűrőzzön a modern otthoni háztartások világába is.
Az eljárás 3 lépésből áll,
. Fűszerezés, vákuum csomagolás
. Párolás alacsony hőfokon
. Pirítás (ízlés szerint)
Az előre fűszerezett ételt lehetőleg friss fűszernövényekkel vákuumzsákba zárjuk. Ezután a készülék 99,9o/o-os levegő hatékonysággal kiszívja a levegőt a zacskóból. Ezt követően nincs más dolgunk minthogy a vákuumozott élelmiszert betegyük a gőzsütőbe és elindítsuk a szuvidáló programot. A funkcióval egyenletes hőmérséklet mellett (50-85 0C) forró vízben vagy gőzben megfőzzük más szóval szuvidáljuk az ételt. Az eredmény garantáltan tökéletes lesz. Az ezzel az eljárással készített ételek megtartják tápanyag és nedvességtartalmukat így a húsok, halak, zöldségek puhák és ízgazdagok maradnak.
Különösen húsételek esetében a program után ajánlott egy rövid időre grill fokozaton vagy légkeveréssel a sütőben még rápirítani a húsra” Így kívül a hús ropogós és aranybarna lesz, míg belül puha és lágy, mint a vaj. Kell ennél több?
Tetszett a szuvidálás sous vide cikkünk?
A Profi Műszaki Webáruház 25 év szakmai tapasztalatával segít Önnek megtalálni a válaszokat. Lépjen velünk kapcsolatba!
Email: info@profimuszaki.hu
Telefon: +36 20/552-5071