Szuvidálás – Sous Vide

Sous vide francia kifejezés, annyit tesz, hogy vákum alatt. Az szuvidálás sous vide, mint eljáráseljárás egy francia Michelin csillaggal rendelkező étterem séfjének nevéhez (Georges Pralus) fűződik, aki az 1970-es évek közepén miközben szerette volna minimálisra csökkenteni a drága libamáj elkészítésénél bekövetkező zsugorodást, természetesen a legoptimálisabb íz elérésével, talán nem is gondolta, hogy próbálkozásából az egyik legelterjedtebb éttermi technika válik majd.

szuvidálás sous videAz eredmény ugyanis olyannyira jó lett, hogy ezután az eljárás futótűzként terjedt el a magas színvonalú éttermi konyhák világában. A híres séfek hamar felismerték, hogy a sous vide, magyarul szuvid eljárással mindig precízen és megbízhatóan készíthetik el a tökéletes fogásokat.

A szuvidálással olyan ízeket és állagokat érhetünk el, mint semmilyen más főzési eljárással. Szinte törvényszerű volt hát, hogy ez a technika előbb utóbb begyűrőzzön a modern otthoni háztartások világába is.

Az eljárás 3 lépésből áll,

. Fűszerezés, vákuum csomagolás

. Párolás alacsony hőfokon

. Pirítás (ízlés szerint)

Az előre fűszerezett ételt lehetőleg friss fűszernövényekkel vákuumzsákba zárjuk. Ezután a készülék 99,9o/o-os levegő hatékonysággal kiszívja a levegőt a zacskóból. Ezt követően nincs más dolgunk minthogy a vákuumozott élelmiszert betegyük a gőzsütőbe és elindítsuk a szuvidáló programot. A funkcióval egyenletes hőmérséklet mellett (50-85 0C) forró vízben vagy gőzben megfőzzük más szóval szuvidáljuk az ételt.  Az eredmény garantáltan tökéletes lesz. Az ezzel az eljárással készített ételek megtartják tápanyag és nedvességtartalmukat így a húsok, halak, zöldségek puhák és ízgazdagok maradnak.

Különösen húsételek esetében a program után ajánlott egy rövid időre grill fokozaton vagy légkeveréssel a sütőben még rápirítani a húsra” Így kívül a hús ropogós és aranybarna lesz, míg belül puha és lágy, mint a vaj. Kell ennél több?

Tetszett a szuvidálás sous vide cikkünk?

Sous vide kínálatunk

A Profi Műszaki Webáruház 25 év szakmai tapasztalatával segít Önnek megtalálni a válaszokat. Lépjen velünk kapcsolatba!

Email: info@profimuszaki.hu

Telefon: +36 20/552-5071